Gelukkig zijn

Wat laten we onze kinderen zien om gelukkig te zijn?

Regelmatig ervaar ik dat mensen in een relatie niet (volmaakt) gelukkig zijn en omwille van kinderen of uit een gewoonte bij elkaar blijven. En is dat wat wij verdienen? Wat laten we onze kinderen zien om gelukkig te zijn?

Kinderen hebben van hun ouders maar 1 ding nodig en dat is hun onvoorwaardelijke liefde. Daarbij willen kinderen hun ouders graag gelukkig zien, want dan zijn zij ook gelukkig. Het geluk van de ouder straalt af op de kinderen. Kinderen zijn erg sensitief en pakken emoties, spanning en geluk haarfijn op, zeker van hun ouders die hun rolmodel zijn. Dus wat pakken ze op wanneer je als ouder in een relatie ´bij elkaar blijft´ voor de kinderen ten koste van je eigen geluk? Eigenlijk zeg je dan tegen je kinderen: je mag niet volmaakt gelukkig zijn. Ik zeg niet dat iedereen dan per se uit elkaar moet gaan. Er bestaat ook zoiets als respectvol en integer met elkaar om gaan en in elkaar investeren. Wat is de basis die je bindt, behalve de kinderen? Welk fundament heb je samen. Is je relatie gebaseerd op angst en vasthouden? Je weet wat je hebt (en niet hebt), je hebt je routines en verwachtingen over en weer, laat je je leiden door invloeden en beelden uit je omgeving? Of is je relatie gebaseerd op onvoorwaardelijke liefde om elkaar te gunnen om volmaakt gelukkig te zijn? Dat je elkaar, met vertrouwen in jezelf en naar elkaar, durft los te laten om ieder zijn of haar weg te lopen, al dan niet samen?

Deze laatste geeft de ruimte hoe je jezelf en de ander gelukkig kan maken en het geluk oprecht kan gunnen aan die ander (en daarmee ook aan jezelf). Je bent een rolmodel voor je kinderen die de ander en zichzelf gunt om gelukkig te zijn. Jezelf en de ander de ruimte en vrijheid geven om zijn of haar eigen weg te lopen en de levenslessen te ervaren. Je durft elkaar los te laten, omdat je dat de ander gunt.

En is dat niet wat wij onze kinderen willen meegeven?

 

Voor meer blogs klik op de voorgaande link.

Geplaatst in Gedachten, Geluk, Kinderen, Liefde, Vrijheid en getagd met , , , , , , .