Meditatieboom

Waarom willen we wel mediteren, maar nemen we er vaak niet de tijd voor?

Waarom willen we wel mediteren, maar nemen we er vaak niet de tijd voor? De essentie ligt denk ik in dat we het onbewust lastig vinden om in de stilte te komen en misschien zaken tegenkomen die we niet van onszelf willen zien. Of waarmee we mee aan de slag moeten. Daarbij kost het ook tijd om te zitten voor meditatie. En die besteden we sneller aan andere dingen.

Maar wat maakt dat we uitstelgedrag vertonen om bij ons echte gevoel en ons echte zijn te komen? Zijn we zover van onszelf af, dat we niet meer weten wie we echt zijn? Onbewust weten we dat als we naar binnen kijken en echt goed kijken, voelen en luisteren, dat we tot een ander, groter bewustzijn komen. Een die onze reguliere patronen en dagelijkse beslommeringen op zijn kop gaan zetten. Dat we eigenlijk een leven leiden waarbij we denken dat we aan het stuur staan, maar dat helemaal niet doen. We zijn slaaf van het systeem.

En we mogen daar uit gaan breken, en eigenlijk zijn we dat aan onszelf verplicht. Dat vraagt moed en durf. De moed om naar je ziele-roep te luisteren, je hart, die ingeeft dat je vrij mag zijn van alle belemmeringen en beperkingen en dat elke dag bij het ochtendgloren weer een moment is om die andere weg te gaan lopen. In meditaties kan je die weg al verkennen en ervaren. Dat maakt het makkelijker om ze op het moment dat je er echt klaar voor bent ook te gaan bewandelen.

Neem de tijd voor zelfreflectie. Meditatie kan op vele manieren. In de stilte zitten. Rustig op een bank met ontspannende muziek, of dagdromen. Een bijkomstig voordeel van meditatie is dat het lijkt dat het tijd kost, maar door de ontspanning heb je minder nachtrust nodig en doen zich eerder oplossingen voor voor vraagstukken. Dubbel effectief dus!

 

Voor meer blogs klik op de voorgaande link.

Geplaatst in Gedachten, Mediteren, Vrijheid en getagd met , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *