Ego

Omgaan met EGO’s

Het overkomt iedereen wel, dat je een stevige woordenwisseling hebt of verschil in inzicht.  Vaak waait de emotie over, maar soms snijdt het echt in je ziel. Hoe komt dat nu? Waarom sta je soms zo open dat je een ander je zoveel pijn laat doen? 

Onlangs kreeg ik te maken met iemand die me dierbaar is en uit het niets hele pijnlijke woorden naar mij uitte, nadat ik hem inzicht wilde geven op een aantal negatieve effecten van zijn handelen naar derden.

Normaal gesproken laat ik het van me afglijden en plaats ik hem in het licht. Maar dit keer is het anders, het raakte me echt in mijn ziel en houdt me bezig.

Na een analyse, merk ik op dat de spanning zit in het ego. Het niet willen buigen voor jezelf. Door telkens goed te praten vanuit je hoofd, voor je handelen, wordt gerechtvaardigd om over andermans gevoelens heen te gaan en deze te kwetsen ten gunste van jezelf. Bovendien wanneer deze zich kwetsbaar opstellen. Ze worden aangevallen als een prooi. De persoon in kwestie kan in situaties waar zijn ego opspeelt, of uitgedaagd wordt door een krachtige energie of andere ego, niet of zeer lastig handelen vanuit zijn hart. Als in een reflex gaat hij de aanval in en is hij afgesneden van zijn ziel en zijn gevoel. Als het dichtbij komt, kan hij niet bij dat stukje eigenliefde komen en gaat direct over op een harteloze aanval.

Het ego en het hoofd zijn zo sterk dat het lijkt op een gespleten persoonlijkheid. Het enige en beste antwoord is het aangaan vanuit je eigen pure hart, pure liefde. Alleen dan kan de toenadering tot deze persoon worden gedaan. Alleen dan zal hij terug kunnen komen bij zijn gevoel en naar zijn hart-energie zodat in liefde terug kan worden geantwoord. Wanneer ook maar een beetje hoofd erbij komt, schiet het ego weer in de aanval. Een bijna natuurlijke reflex.

Dit lijkt weliswaar een vrij zwart-wit ervaring bij deze persoon, maar zo is het contrast wel. Er zit nagenoeg geen grijs in het handelen en de stemming en emotie kan in een fractie van een seconde omslaan. Hoe pijnlijk is het voor iemand om zo’n sterk intern mechanisme te hebben waarbij het ego je zo in het nauw drijft? Hoeveel invloed kan ons ego hebben, dat het minste of geringste direct als bedreiging wordt ervaren en dit mechanisme van aanval in gang wordt gezet. Uiteindelijk is de uitreiking van jou eigen liefde naar deze persoon, datgene waardoor hij ook terug kan komen in zijn eigen ziel, zijn eigen liefde. De liefde is alles overwinnend. Zorg altijd dat je op het hart niveau het gesprek aangaat en laat je niet verleiden door mee te gaan vanuit het hoofd, met de nukken van het ego.

 

Voor meer blogs klik op de voorgaande link.

Geplaatst in Ego, Gedachten, Liefde, Veiligheid, verbinding en getagd met , , , , , .