Controle en slaaf in het systeem

Veel van ons denken en doen wordt beheerst door regie en controle op dat wat gebeurt of gaat gebeuren voortvloeiend uit de keuzes die we maken of de dingen die op ons pad komen. Hoeveel zekerheid geeft deze controle nu eigenlijk?

Ga maar eens na in je dagelijkse routines hoeveel patronen van controle we eigenlijk hebben. Op tijd opstaan, zorgen dat we op tijd ergens zijn. Als we kiezen om iets te doen, overzien we voldoende wat de gevolgen zijn. En nog leuker, als we denken dat iets op een bepaalde wijze gaat lopen en het gaat dan toch anders.

Hoe gaan we daarmee om? Een deel van ons vindt deze onverwachte veranderingen leuk en een deel ook juist niet. Want niets zo lastig wanneer je je plan niet kan trekken doordat de weg er anders is komen uit te zien of dat je niet weet waar je moet beginnen om de reis te starten. Controle geeft veiligheid, denken we. Wat we willen is een veilige, geregelde, overzichtelijke omgeving. Voor onszelf, kinderen, vrienden etc. Feitelijk is controle een schijnveiligheid. We hebben helemaal nergens controle op, ook al denken we dat we dat soms wel hebben.

Ons leven bestaat uit een aaneenschakeling van acties en reacties vanuit de gedachtes van iedereen. Die zijn onmogelijk voorspelbaar, laat staan controleerbaar. Daarbij komt dat we onze lessen linksom of rechtsom tegenkomen. En ook de lessen voor anderen, kunnen we onmogelijk tegenhouden. We kunnen ze ogenschijnlijk beïnvloeden, maar ze zullen geleerd moeten worden. Dat is de wet van het universum.

Hoe meer we proberen controle uit te oefenen, hoe meer we weg gaan van ons eigen gevoel en luisteren we minder naar wat onze vrije ziel nodig heeft om gelukkig te zijn. We denken (hoofd) te weten wat goed voor ons is of zou moeten zijn terwijl we ons niet afvragen of dat ook echt is wat we nodig hebben (hart). Hoeveel mensen hebben een baan die echt energie geeft, ook op de lange termijn? De meesten werken om een inkomen te hebben, om de huur of hypotheek te betalen, en met een beetje geluk is het werk aangenaam. Als geld niet nodig zou zijn, zou het gros van de mensen niet doen wat ze nu doen. Ze zouden reizen, in de natuur vertoeven, boeken lezen en meer tijd doorbrengen met dierbaren. We zijn slaaf van het systeem geworden.  Door controle te hebben, denken we dat we invloed hebben op het systeem. En dat is dus slechts schijn.

Wanneer gaan we het systeem doorbreken? Wanneer durven we te vertrouwen op ons hart, onze behoefte vanuit de ziel om weer te gaan leven zoals het was bedoeld. Uit het systeem, een met de natuur. Leven in de overvloed die ons op aarde is gegeven, maar die we vergeten zijn te zien.

 

Voor meer blogs klik op de voorgaande link.

Geplaatst in Controle, Gedachten, Veiligheid en getagd met , , , , , .